MINI Wildgoose | MINI Türkiye

MINI WILDGOOSE.

Otomobilin temel modelini değiştiren pek çok benzersiz Mini modeli oldu fakat bunlardan hiç biri artık bir kült olan Klasik Mini Wildgoose kadar fark yaratamadı. Bu küçük karavan “alanın yaratıcı şekilde kullanılması” ifadesine yeni bir anlam kazandırdı ve yolcuların yeni ufuklarını deneyimlemesini sağladı.
MINI Wildgoose | MINI Türkiye
Mini Wildgoose modelini hiç duymamış birçok kişi olmasına rağmen yalnızca cesaretle başardığı şey için bile bu kamp aracının hatırlanması ve takdir edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu model, Mini'nin neden 20. yüzyılın en etkili otomobillerinden biri olarak seçildiğini vurguluyor (Ford T Modelinin ardından). Bu şekilde seçilmesi, Mini'nin oyunun asıl biçimini değiştirmiş olması gerçeğinin yanı sıra mühendislere, hayranlarına ve otomobil gövdesi üreticilerine orijinal otomobili temel alarak kendi özel modellerini ve yorumlarını yaratmak için ilham verdiğini de kanıtlıyor.
MINI Wildgoose | MINI Türkiye

Bu doğrultuda, en benzersiz ve heyecan verici örneklerden biri 1960'larda Wildgoose Ltd tarafından yaratılan Wildgoose modeli oldu. Şirket, alanı yaratıcı kullanmak söz konusu olduğunda koşulları gerçek anlamda zorlamak isteyen macera severler için bir karavan yaratmak üzere yola çıktı. Retro karavanın hedeflediği macera severler, 1960'ların kendini keşif yolculuklarından birine çıkmayı hayal eden genç yetişkinler değildi. Akıllarında daha çok İngiliz emeklileri vardı ve zamanın broşüründe şu şekilde ifade edilmişti: “Çalışma hayatından kurtulmuş, tasasız bir hayatı arzu eden emekli çiftler. Ülkeyi, Kıtayı ya da Dünyayı "konfor" içinde görmenin en mantıklı yolu Wildgoose.”

Şirket aslında otomobilin üç farklı versiyonunu satışa sundu; ikisinde arkada açılır çadır bulunurken üçüncüsü ve en çarpıcısı olan "Brent" baş mesafesini iki katına yükselten teleskopik bir tavana sahipti. 1963 ve 1968 arasında yalnızca 60 Wildgoose üretildi ve bunlardan yalnızca 10 adedi günümüze kadar kaldı. İlginç bir şekilde, zamanında eksiksiz bir otomobilin fiyatı 998 pound idi ancak 601 pound karşılığında bir dönüştürme versiyonu da mevcuttu. Daha ucuz olan DIY (Kendin Yap) versiyonu Mini sahiplerine mevcut Mini Van araçlarını uyarlama şansı tanıdı.

MINI Wildgoose | MINI Türkiye

Küçük kamp aracının üç versiyonu da güvenilirliği ve ekonomik oluşu nedeniyle tercih edilen BMC Mini Van'ı temel alıyordu ve yaklaşık 34 BG güç üreten 850 cc hacminde 4 silindirli bir motordan güç alıyordu. Şimdi bu araca yerleştirilen tüm donanımı gördüğünüzde Wildgoose'un 112 km/sa'lik azami bir hıza ulaşabilmesi şaşırtıcı olabilir. Halbuki araçla hız yapmayı çok da istemezsiniz zaten, Wildgoose daha çok yolculuk boyunca sürüşten ve manzaradan keyif almaya yönelikti.

Peki bu vintage karavan tam olarak neler içeriyordu? Otomobile daha ilk baktığınızda Klasik Mini Van üzerinde radikal değişiklikler yapıldığını söyleyebilirsiniz. Böyle olsa bile Mini'nin neden iyi bir seçim olduğunu hemen görebilirsiniz. Daha büyük karavanlara kıyasla Wildgoose herhangi bir ortalama boyuta sahip garaja sığabiliyordu ve ayrıca yaklaşık 218 cm'lik bir tavan boşluğu sözü veriyordu. Mini Wildgoose'un "Brent" versiyonu dört kişi için otomobilde yolculuk yapabilecek ve uyuyabilecek yeterli alan sunuyordu. Aynı zamanda 4 kişilik küçük bir yemek alanının yanı sıra bir lavabo, elektrikli ocak, iki adet 2 galonluk su deposu, bir masa, bir gardırop, dolaplar ve tabii ki sabah güneşini dışarıda tutacak perdeler sunuyor ve rahat düzeyde mahremiyet sağlıyordu.

MINI Wildgoose | MINI Türkiye
Wildgoose için birkaç opsiyonel ekstra özellik de mevcuttu. Birkaç modelde kokpitin üst kısmında görülebilen bölme yedek lastiğin yerleştirilmesi için de kullanılabilecek bir bagaj rafıydı. Müşteriler uzatılmış kanat aynaları, orta kısma asılı hamak tipi yatak ve darbe hasarına karşı koruma için bir alt kaplamayı da tercih edebiliyordu. Wildgoose'un en büyüleyici özelliği "Brent" versiyonunun "dikey olarak genişleyen gövdesi" ya da şirketin deyişiyle "Super V.E.B." idi. Bu özellik ön panelde yer alan bir düğme kullanılarak sürücülerin kelimenin tam anlamıyla tavanı yükseltmesine izin veriyordu. Alternatif olarak kurma kolu ile yardımcı bir kaldırma sistemi de mevcuttu. Şüphesiz tüm bu özelliklere rağmen hiç kimse Wildgoose'un lüks bir deneyim olduğunu iddia edemez ancak daha önce belirtildiği gibi, amacı da bu değildi.
MINI Wildgoose | MINI Türkiye
Mini Wildgoose kamp aracının popüler olabilmesi çok zor muydu? Zamanının ötesinde miydi veya belirtilen müşteri ihtiyaçlarının gerisinde mi kaldı? Durum hangisi olursa olsun, MINI tarihinin küçük bir yaratıcılıkla Wildgoose kadar çılgın bir şeyin üretilmesinin mümkün olduğunu kanıtlayan renkli bir öğesi olduğu kesin.

MINI ONE-OFF SERİSİ.

2022 Avrupa Şampiyonası sırasında Münih, Königsplatz'da bir dizi benzersiz MINI otomobili görülebilir. İster filmler ister faydalı amaçlar için ya da tüm dünyaya MINI'nin kişiliğinin farklı yönlerini göstermek üzere ünlüler tarafından yaratılmış olsun hepsini aynı şekilde seviyoruz.

Şunlara da göz atın:

David Bowie tarafından tasarlanan parlak Mini.

DSQUARED2 tarafından tasarlanan off-road MINI.

En şık, Batman'den ilham alan pembe Mini, Mini Dondurma Aracı.

MINI David Bowie Özel Tasarım Modeli | MINI Türkiye