MINI 1275 GT Longman | MINI Türkiye

MINI 1275 GT LONGMAN’IN ANSIZIN GELEN BAŞARISI.

BEKLENMEDİK ŞEKİLDE TARİHE GEÇEN MODEL.

Gecenin en karanlık anında, ona en çok ihtiyaç duyulan anda, kükreyerek geri geldi.

Bu, yeni bir süper kahramanın doğuş hikayesinin ilk cümlesi gibi görünse de aslında Mini 1275 GT Longman’ın hikayesi. Podyum için değil, yarış pisti için tasarlanmış özel yapım bir Mini. Neredeyse yoktan var olan bir otomobil olarak yoluna çıkan her şeyi fetheden bu model, çok kısa sürede bir ikon haline geldi. Öncelikle bu otomobilin nasıl ortaya çıktığına göz atalım.

MINI 1275 GT Longman | MINI Türkiye

Kulübe hoş geldiniz.

MKI Mini'nin ilk kez görücüye çıkmasından 10 yıl sonra, 1969 yılında markada yenilikler yapma zamanı gelmişti. British Leyland (1968'den 1986'ya kadar Mini'nin sahibi olan firma) yeni bir model sunmaya karar verdi. Clubman adı verilen bu yeni model, Mini'nin daha lüks, three-box modelleri olan Wolseley Hornet ve Riley Elf'in yerini almak üzere tasarlanmıştı. Clubman ilk olarak orijinal Mini ile aynı olan 38 bg motorla sunulsa da bu, herkesin güç ve ilerleme isteğini karşılamaya yetmeyecekti. Bu nedenle otomobilin daha sportif 1275cc 57 bg'lik versiyonu da tanıtıldı. Model adı 1275 GT olan bu otomobil markanın mevcut spor otomobili Mini Cooper'ın yerini aldı. Bu gelişme, güç açısından büyük bir ilerleme değildi; zira 1971 yılına kadar sunulan Mini Cooper S modeli, 76 bg güç sunuyordu. Bu da 1275 GT modeline göre 19 bg daha fazla güç çıkışı anlamına geliyordu. Bununla birlikte, otomobilin görünümü daha büyük bir tartışma konusuydu. Gelecek on yılık dönem için Mini'nin çehresini yenileme görevi, eski Ford tasarımcısı Roy Haynes'e verildi. Tasarımcı, çarpmalara karşı daha fazla koruma ve motor kapağı altına daha kolay erişim sunan ancak müşterilerin görüşlerini ikiye bölen çok daha kare bir tasarım yarattı.

Ancak sorun yaratan şey sadece Clubman modelinin, dolayısıyla 1275 GT’nin tarzı değildi. 1970’li yılların ikinci yarısı, Mini ve British Leyland için zor bir dönemdi. Özellikle Alman ve Japon otomobillerinden yoğun bir rekabetle karşılaştılar. 1971 yılında 318.475 adet Mini üretilmiş olsa da bu on yıllık dönemin sonuna doğru bu rakam yüzde 50’den fazla düştü. British Leyland’ın planlarına satışları artıracak yeni bir otomobilin eklenmesine daha yıllar varken firmanın Mini'yi eski parlak günlerine geri döndürecek bir şey yapması gerekiyordu. Bu noktada ralliye dönüş söz konusu bile değildi. Mini'nin büyük başarıları 15 yıl öncesinde kalmıştı ve ralli yoluna devam etmişti. British Leyland, yüzünü touring otomobillere döndü ve ve Mini ile geçmişi olan bir ismin kapısını çaldı: Richard Longman.

MINI 1275 GT Longman | MINI Türkiye

Beklenmedik büyük başarı yoldaydı. Hem de iki kez.

Longman, altmışlı yılların büyük bir kısmında British Motor Corporations (Mini'nin British Leyland'dan önceki sahibi) onaylı, modifiye konusunda uzman bir şirket olan Downton Engineering’de çalışmıştı. 1971 yılında Longman Engineering adıyla kendi şirketini kurmadan önce birçok Mini üzerinde çalıştı, birçok Mini’yi dönüştürdü ve modifiye etti. Longman, otomobilleri modifiye etme konusundaki uzmanlığının ötesinde aynı zamanda hırslı bir yarışçıydı. British Leyland firması (otomobil satıcısı Patrick Motors ile birlikte), İngiliz Sedan Otomobil Şampiyonası’nda (şimdiki adıyla İngiliz Touring Car Şampiyonası) yarışması için kendisine destek vermeyi teklif ettiğinde, Longman bu teklifi hemen kabul etti. Longman’ın ekibi Mini 1275 GT'yi 120 bg güç sunacak şekilde modifiye etti. Ancak 1300cc sınıfında yarışmak hiç de kolay bir iş değildi. Düzlüklerde daha büyük, daha güçlü ve daha kaslı otomobiller, hala çok daha hızlıydı. Ancak 1275 GT Longman, çevikliğiyle bunu telafi etmeyi başardı ve viraj dönme söz konusu olduğunda bu küçük otomobil rakipsizdi.

Sonunda aklın, fiziksel güce üstünlüğü bir kez daha kanıtlanmış oldu. 1978 yılında Longman ve Mini 1275 GT'si, on iki yarıştan on bir sınıf galibiyeti alarak (bir kez yarıştan çekilmek zorunda kaldı) şampiyonluğa ulaştı. Longman, sanki bunun bir şans olmadığını kanıtlamak istercesine, bir yıl sonra tekrar başarıya ulaştı. Bu kez aynı otomobille on iki yarıştan onunu kazanarak bir kez daha şampiyonluk kazandı.

Bu zaferler 1275 GT modelinin jübilesi niteliğindeydi. British Leyland, 1980 yılında başarılı modelin yerine Austin Metro modelini sundu. Model, yarış kariyerini unutulmaz bir performansla sonlandırmış oldu. Yerini başka bir modele bırakmış olsa da bu otomobil asla unutulmayacaktı.

MINI 1275 GT Longman | MINI Türkiye
MINI 1275 GT Longman | MINI Türkiye

Yoktan var olan bir miras.

Longman'ın 1275 GT'si, son yarıştan bu yana değiştirilmeyen orijinal haliyle BMW Group Classic’in otomobil koleksiyonununda, mümkün olduğu kadar çok kişinin görmesi için sergileniyor. Ancak bu otomobilin bir kez daha yarıştığını görebilmek için her şeyini verebilecek olan motor sporları tutkunlarının sayısı oldukça fazla. Mini otomobillerini modifiye eden Swiftune firması tarafından Goodwood 72. Yarış Toplantısı için Longman'ın 1275 GT'sinin mükemmel bir replikasının tasarlaması motor sporları tutkunlarının bu dileği gerçekleşmesini sağladı. Yalnızca küçük değişiklikler yapılan replika otomobil, herkese Longman'ın otomobilinin becerilerini hatırlatmış oldu. Bir grup V6 ve V8'e karşı yarışan küçük Mini, açıkçası şaşırtıcı bir şekilde 3. olmayı başardı.

MINI GT 1275 Longman, en beklenmedik koşullarda bile, yaratıcılık ve kararlılıkla neredeyse anında tarih yazılabileceğinin kanıtı niteliğinde. Bu özel otomobil, GT 1275'in adına hak ettiği saygınlığı kazandırarak özel Mini otomobiller tarihindeki yerini almasını sağladı. Sert görünümlü küçük mavi bir otomobil için gayet iyi bir başarı.

MINI 1275 GT Longman | MINI Türkiye
MINI 1275 GT Longman | MINI Türkiye

MINI ONE-OFF SERİSİ.

Geçmişimiz özel yapım otomobillerden oluşan uzun bir listeye sahip. İster filmler ya da faydalı amaçlar doğrultusunda üretilmiş olsun ister tüm dünyaya MINI'nin kişiliğinin farklı yönlerini göstermek üzere ünlüler tarafından tasarlanmış olsun, her birini eşit düzeyde seviyoruz. Bu nedenle bu otomobillerin geçmişlerini hatırlayarak benzersiz hikayelerini paylaşmak istedik.

Serideki diğer otomobillere göz atın:

Havalı Union Jack tasarımlı MINI Cooper Austin Powers.

Siyahtan daha siyah MINI Calvin Klein.

Kate Moss’un özel olarak tasarladığı Klasik MINI Kate Moss.

Mr. Bean'in efsanevi, süpürgeyle kullanılan MINI'si.

David Bowie tarafından tasarlanan parlak MINI

Unutulmaz, şekil değiştiren MINI Wildgoose motorlu karavan.

En şık, Batman'den ilham alan pembe MINI, MINI Dondurma Aracı.

MINI Cooper S XXL.

DSQUARED2 tarafından tasarlanan off-road MINI.

Tek yıldız, bol çizgi. MINI Paul Smith.

Büyük alkışı hak eden yıldızlar. 2003 yapımı İtalyan İşi filminde boy gösteren MINI’ler.

MINI 1275 GT Longman | MINI Türkiye